top of page

Medische ethiek

Bijgewerkt op: 29 aug. 2019

Michiel Peters

Christendom is geen ethiek. Het is een ontmoeting met een persoon, met Jezus. Het leven heeft zin, is de moeite waard!

Het is de moeite waard om geboren te zijn.

Is alles wat ik doe. Het allerbelangrijkste is ons geloof te verdiepen. Ook al ben je nog zo onhandig, die vreugde vanwege de zekerheid dat we de moeite waard zijn.



Het eerste is dit: zijn wij blij? Zonder te weten dat we bemind zijn wordt het leven loodzwaar en ondragelijk. Als we weten dat we bemind zijn wordt het leven zijn als een kind. We weten dat alles goed is om God er is.


We zitten op een parabool, in een dal. De eerste christenen wekten indruk omdat ze de vondelingen in Rome van de straat haalden. Dat was indrukwekkend. In de geschiedenis van het westen zie je dat de kerk wordt afgeschaft, dan wordt Christus afgeschaft, dan is God afgeschaft (zoals nu) en het laatste wat wordt afgeschaft is de christelijke moraal.

De dingen die we vandaag gaan bekijken zijn niet evident.

Als je snapt dat het leven de moeite waard is, kun je pas geloven dat elk leven de moeite waard is: ziek, oud, jong.

Als we een moraal bedenken alsof God niet bestaat, was het inzicht van de juristen van de 16de, 17de eeuw..


De moraal zonder God bestaat niet.

De essentie van het christendom is de ontmoeting met Christus, en dat geeft een nieuwe intelligentie en een nieuwe energie. Apostelen worden twee aan twee uitgezonden.

De bron van onze vreugde is dat we Christus kennen.

De zonde is een universele menselijke ervaring. Discrepantie tussen ideaal en handeling. De zonde betekent: nooit denken over de betekenis van het leven, leven in de verstrooidheid. Dat is de zonde, de verstrooidheid over onze bestemming. Gaat in tegen onszelf. Zonde gaat in tegen de schoonheid.

Priester: kinderen een bloem laten zien en vervolgens vertrapt.

Zonde is voor de mens als we dat willen. Zonde is willens en wetens. Het is zonde als we weten dat het verkeerd is.


Zonde tegen het menselijk leven, waarom is die extra ernstig? Alles is gemaakt voor het geluk van de individuele mens. Aanslag op de mens is heel ernstig. Aanslag op het menselijk leven is onherroepelijk: zelfmoord, euthanasie.


Het doel heiligt niet de middelen: voor een goed doel is elk middel goed is niet het christendom. Een goed doel moet met goede middelen bereikt worden. Anders is de handeling niet goed. Je kunt IS niet gaan uitroeien voor een betere wereld.


De bio-ethiek: onderdeel van de kennis van wat de juiste handelingen zijn. Volgens de schoonheid van het mens-zijn. Het principe is: het leven is door God gegeven en is daarom heilig. En heeft zo een heiligheid die groter is dan dat de mens kan aantasten. En is voor de mens onaantastbaar. Dat vertaalt zich in de momenten van het ontstaan van het leven en het aflopen ervan. We weten niet precies wanneer dat precies gebeurt. Het sleutelmoment verwijst naar God en moet als zodanig behandeld worden. Een definitie van Paus JP II die gaat over bio-ethiek: het rechtstreeks en vrijwillig doden van onschuldig menselijk leven is altijd ernstig immoreel. In welke levensfase dan ook.

Onschuldig is lastig: iedereen is altijd wel een beetje onschuldig.. Misdaders, vijanden in een rechtvaardige oorlog en andere agressors (b.v. als iemand je vrouw onder schot houdt en je hebt de mogelijkheid om hem/haar te doden).

Vrijwilligheid: onvrijwillig is b.v. als iemand onder je auto/trein komt. Onrechtstreeks vrijwillig onvermijdelijk gevolg van handeling die op zichzelf goed is en het goede beoogt. B.v. de Titanic vergaat en als je vrouw en kinderen met reddingsboten laat gaan, betekent dat je alle mannen laat verdrinken. Een vrouw is in verwachting en je wil haar leven redden en het kind overlijdt. Als het mogelijk is zou je ze allebei redden, maar als dat niet kan…


Daaruit volgt dat alle dingen die verder volgen ongeoorloofd zijn: abortus, extra ernstig omdat er toestemming wordt gevraagd aan de moeder. De moeder is gemaakt om haar kind te beschermen. Het zou minder schadelijk zijn als je kind vermoord wordt terwijl je dat niet wil. IVF het grootste bezwaar is dat het ontstaan van het leven uit de omhelzing wordt gehaald maar ander probleem is dat er een aantal foetussen worden geëlimineerd. Het is rommelen met het leven.


Zelfmoord is definitief nee zeggen tegen het leven. Maar, onwetendheid, bepaald overmacht maakt zo’n daad niet ongeoorloofd.

Lijden is een conditie: in alles zit een offer. En wij willen dat uitbannen. Dat geldt voor het hele leven. Het hoogste doel is niet het lijden uitbannen, maar het geluk. En daarvoor kunnen we ook bij het lijden gaan zitten, erbij zijn. Dat is de christelijke houding. Het lijden is er. Uiteindelijk is dat het leven uitbannen.

Al die dingen die ik zeg, moet je altijd denken aan het Evangelie.


De motor van ons handelen is ons verlangen naar geluk. Vink ze af en kijk wat er gebeurt: we zijn ontevreden. Want we zijn gemaakt voor iets anders: voor iets oneindigs.

Zie de film: La fille publique van Cheyenne Carron

La fille publique is een meisje dat toen ze een paar maanden oud was wordt ze afgestaan aan pleegouders. Dat zijn haar ‘ouders’. Ze kan alleen maar vrij zijn als ze weet wie ze is, van wie we zijn. Die ouders behandelen haar heel goed, omdat ze elk moment weggenomen kan worden. Als wij zo naar onze kinderen zouden kijken: ze is er nu, maar morgen kan hij/zij weg zijn. Het is nu gegeven en ik mag het begeleiden. Als we verwachten van onze kinderen dat ze ons geluk gaan geven dan wordt het veel te zwaar voor het kind. Ouders zijn er om het kind gelukkig te maken.


W.b. stamcellen: kun je makkelijker uit embryo’s halen, maar kan ook uit volwassenen.


Assisteren of instemmen met dingen die je doet.


Prenatale diagnose, an sich niet fout, maar als er risico’s aan zitten is het opletten.

Ten tweede: met welke doel doe je het? Als het is om gelijk te aborteren omdat er iets mee zou zijn, is het anders.

Prenatale diagnose:

Palliatieve sedatie, als het doel is pijnbestrijding geen punt. Als het doel is uit het leven glijden zonder lijden, dan is het geen christelijk doel. Het is: “Heer, in uw handen geef ik mijn geest. Het is je overgeven in de handen van een Ander”. Daarom is de Kerk en de familie nodig. Mensen die waken en bidden als je dat zelf niet meer kan.


Waarom gaan wij rustig dood? Omdat Jezus er is...


Wetgeving is niet om alle slechte handelingen te verbieden. Maar alleen die handelingen die het gemeenschappelijk leven in de samenleving bedreigen. Als zaken vereenvoudigd worden gaan ze ook vaker gebeuren. De moraal is een van de laatste vruchten van het christendom die wegvalt.


Achter elk klein probleem, zit een groot probleem: ‘is het leven uiteindelijk de moeite waard?’

1 weergave

Comments


Catholic Voices Nederland

bottom of page