top of page

Relativisme

Bijgewerkt op: 2 sep. 2019

Eerste van drie studiedagen Katholiek Geluid - 2018


“Fijn voor jou dat je gelovig bent, maar ik heb mijn eigen waarheid”, “Ik laat me door niemand opleggen hoe ik moet leven, dat moet ik toch zelf weten”. Dit soort reacties ken je vast wel als het onderwerp ‘geloof’ of ‘Kerk’ ter sprake komt. Het is zeker niet eenvoudig om daar goed op te reageren.



In het voorjaar van 2018 start er een nieuwe vorming door Katholiek Geluid. In drie bijeenkomsten wordt er ingegaan op het relativisme, de antropologie (mensbeeld) en bijbel & wetenschap. Marc Goris, docent Duits en Levens-beschouwing en voorzitter van het bestuur van Catholic Voices gaat in op deze thema’s. Doel is niet om een voorgekookt antwoord te geven, maar om een basis te leggen van waaruit ieder goed onderbouwd kan reageren op dit soort opmerkingen. Tijdens elke vormingsdag wordt het ‘reframen’ van het standpunt geoefend.


Zaterdag 1: Relativisme

Op 24 februari wordt ingegaan op het relativisme: een visie waarbij geen absolute waarden - moreel of ethisch - geaccepteerd worden. Waarden worden cultureel en individueel bepaald. Deze visie is wijdverspreid en wordt duidelijk met uitspraken zoals:


  • Alle godsdiensten komen toch op hetzelfde neer?

  • Fijn voor jou dat je gelovig bent, maar ik heb mijn eigen waarheid

  • Andere mensen jouw waarheid opdringen is toch intolerant en een bron van veel ellende in de wereld!

  • In andere culturen gelden toch andere waarden? Die moeten we respecteren

  • Als Rooms-Katholieke gelovigen volgen we de waarden zoals we die in de bijbel vinden en doorgegeven zijn in de traditie van de Kerk. Katholieken volgen dus wel degelijk absolute waarden. Tijdens deze dag gaan we dieper in op deze twee visies.


Praktisch

De Katholiek Geluiddagen worden gehouden in het Sint Janscentrum, Papenhulst 4 in Den Bosch. Aanmelden kan door een email te sturen naar: catholicvoices.nl@gmail.com o.v.v. naam en emailadres. Elke vormingsdag begint om 10.00 uur en eindigt om 16.30 uur. We gaan om 12.30 uur samen naar de Eucharistieviering in de Sint Jan. Kosten voor de hele cursus inclusief lunch en versnaperingen bedragen 45 euro. Dit bedrag kan worden overgemaakt aan Stichting Gabriël te ’s-Hertogenbosch, rekeningnummer: NL65 FVLB 0225 2036 50.

1 weergave

Comments


Catholic Voices Nederland

bottom of page