top of page

Katholieke leken in het publieke debat

 

Ed Arons, Katholiek Nieuwsblad 45, 07-11-2014

 

“De aanzet tot een Nederlandse CV kwam vorig jaar tijdens een landelijke bijeenkomst van het Platform voor r.-k. Evangelisatie. Iemand opperde het idee en onmiddellijk was er van alle kanten bijval. Na een bezoek aan mediabisschop Wiertz kwam van de bisschoppenconferentie een positieve reactie, noodzakelijk voor de start van een landelijke afdeling. Uiteindelijk zijn het de Gemeenschap Emmanuel, het Opus Dei en het Focolare die het initiatief structureel ondersteunen, met medewerking van tal van (jonge) mensen buiten deze drie organisaties.”

 

Een twintigtal katholieke leken krijgt deze week in Heiloo een mediatraining om op radio en tv te kunnen reageren zodra gevoelige kerkelijke kwesties aan de orde zijn. Het is de geboorte van de Nederlandse tak van Catholic Voices.

 

Jack Valero had een computerbedrijf voor hij aan het werk ging als perschef van het Opus Dei in Londen. Hij werd er geconfronteerd met de mediahype van De Da Vinci Code van Dan Brown, waarin het Opus Dei bijzonder negatief wordt beschreven. In plaats van in de aanval of in de verdediging te gaan, nodigde Valero iedereen uit het Opus Dei beter te leren kennen en zelf te oordelen. Gevolg: heel veel mensen namen daadwerkelijk contact op. Het leerde hem een belangrijk principe: “Een controverse is een kans om jouw verhaal te vertellen.” Maar, voegt hij eraan toe, “je moet er wel snel bij zijn, want de belangstelling van de nieuwsmedia is heel kortstondig”.

 

Ommekeer pausbezoek

Jack Valero gebruikte dit principe toen in 2010 het op handen zijnde bezoek van paus Benedictus XVI aan het Verenigd Koninkrijk negatief werd gekleurd door de kritische groep ‘Protest the Pope’. Met anderen selecteerde hij 35 meest jonge leken die gedurende drie maanden iedere dinsdagavond een mediatraining kregen. Aan het eind werden ze door journalisten van de BBC en Sky in drie minuten durende interviews kritisch ondervraagd over zaken als condooms, euthanasie en homoseksualiteit. Oogst: voor, tijdens en na het pausbezoek waren deze mensen te zien, te lezen en te horen in meer dan honderd interviews. En – mede door hen – veranderde de hele sfeer rond het bezoek van de

paus en was er sprake van een groot succes. Catholic Voices – ‘Katholieke Stemmen’ – was geboren.

​

Het was helemaal in lijn met de visie van de paus, zoals hij die in Glasgow verwoordde: “Ik doe heel speciaal een beroep op u, lekengelovigen, overeenkomstig uw roeping en zendingop grond van uw doopsel, om niet alleen in het openbaar een voorbeeld van geloof te zijn, maar ook om in het openbaar de wijsheid en de visie van het geloof te bevorderen.” En ruim een jaar later sprak Benedictus in de VS over “de noodzaak van toegewijde, mondige en goed gevormde katholieke leken, begiftigd met een sterke kritische zin tegenover de dominante cultuur en met de moed om zich te weer te stellen tegen een

reductief secularisme (…). De voorbereiding van overtuigde lekenleiders en de presentatie van een overtuigende uiting van de christelijke visie op de mens en de samenleving blijven de belangrijkste taken van de Kerk in uw land”.

 

Ook in Nederland

Het succes van Catholic Voices (CV) ging als een lopend vuurtje de wereld rond. Valero en zijn team kregen uitnodigingen uit tientallen landen om hun verhaal te doen en om hun training ook elders te geven. Momenteel zijn er contacten met een vijftigtal landen en hebben volgens de website www.catholicvoices.org.uk twaalf landen een eigen CV of een vertaling van die naam. Naast de bakermat zijn dat de Verenigde Staten, Canada en Australië, Mexico, Chili en Argentinië, Ierland, Spanje en Italië, Litouwen en Polen.

​

De website moet vanaf deze week Nederland als extra land toevoegen. Na een lange tijd van voorbereidingen is het zover: in Heiloo is er tot en met zondag een mediatraining voor twintig vooral jonge leken; mensen uit de beroepswereld, geen kerkelijk kader. De belangrijkste spreker is Jack Valero zelf. Alle anderen die een bijdrage leveren, zijn Nederlanders: experts op inhoudelijke thema’s als huwelijk en bio-ethiek en op communicatiegebied. Er komt zelfs iemand die advies geeft over kleding en make-up.

​

Net op tijd voor de cursus kwam de Nederlandse vertaling uit van het basisboek van CV, Geloof in alle redelijkheid (zie kader) en is de Nederlandse website www.catholicvoices.nl gelanceerd. De kop boven de website geeft de identiteit goed weer: ‘De Katholieke Kerk in het publieke debat’.

 

Katholieke leken in het publieke debat

De aanzet tot een Nederlandse CV kwam vorig jaar tijdens een landelijke bijeenkomst van het Platform voor r.-k. Evangelisatie. Iemand opperde het idee en onmiddellijk was er van alle kanten bijval. Na een bezoek aan mediabisschop Wiertz kwam van de bisschoppenconferentie een positieve reactie, noodzakelijk voor de start van een landelijke afdeling. Uiteindelijk zijn het de Gemeenschap Emmanuel, het Opus Dei en het Focolare die het initiatief structureel ondersteunen, met medewerking van tal van (jonge) mensen buiten deze drie organisaties.

​

De training van deze week krijgt nog een vervolg en in het najaar van 2015 is er opnieuw een intensieve training van een nieuw kader gepland. De organisatie wil eerst de resultaten van deze eerste cursus afwachten voor er actief contacten worden gezocht met de media. Vraag is er zeker: twee weken geleden werden al diverse contacten gebeld met het verzoek deel te nemen aan het EOprogramma Arena. Uiteindelijk was het Anton de Wit die deelnam om het kerkelijk standpunt in te brengen. Met lof van de recensent van NRC, die De Wit onmiddellijk plaatste naast de gebruikelijke ‘gewijde’ katholieke stemmen: kardinaal Eijk, Antoine Bodar en Roderick Vonhögen. Tijd voor de stem van de katholieke leken.

 

 

Catholic Voices Nederland

bottom of page