top of page

Bloggen en vloggen

Sanne Gerrits, Katholiek Nieuwsblad 09-02-2018

 

Hoe kun je geloof overdragen aan anderen? Vaak lijkt niemand iets over geloof of Kerk te willen horen. De paus spreekt over de noodzaak van nieuwe evangelisatie, maar hoe doe je dat dan? Catholic Voices geeft handvatten in een nieuwe reeks trainingsbijeenkomsten voor iedere katholiek.

​

Zo’n veertig veelal jonge mensen verzamelden zich afgelopen zaterdag in conferentieoord Zonnewende om de eerste trainingsdag van Catholic Voices over ‘bloggen en vloggen’ te volgen. De onverwacht grote groep laat zien dat in veel mensen het verlangen wel leeft iets over hun geloof naar buiten te brengen, zegt een van de initiatiefnemers van Catholic Voices Nederland, José van Dijck. “Niet iedereen durft dat echter zomaar, er zijn altijd wel redenen om niet met je familieleden of vrienden over het geloof te spreken. Wij proberen mensen het gereedschap mee te geven om dit wel aan te durven. Onze missie is ook vooral gewone mensen, niet namens de Kerk, maar op persoonlijke titel, jij als persoon, als katholiek in de samenleving, vanuit je beroepsperspectief, te leren spreken. Niet ‘wat zijn de regels, welke leer’, maar: wat leven die katholieken? Kennis van geloof is heel belangrijk, maar ook dat je dat leeft. Wij volgen niet een aantal regels, maar een persoon, Christus.”

 

Overeenkomsten zoeken

“Het is veel gemakkelijker iets over te brengen, als je naast iemand gaat staan, als vriend. Dan is het zoeken naar een overeenkomst met diegene. Bijvoorbeeld in gedeelde waarden. Als je uitgaat van de overeenkomst die je met iemand hebt, heb je een beter vertrekpunt voor een gesprek dan wanneer je enkel de tegenstelling tussen beiden voor ogen hebt. Bij Catholic Voices onderschrijven we ook wat paus Franciscus voortdurend zegt: we zijn bezig met (her)evangeliseren, maar in een open verhouding naar elkaar toe. En als jij niet open bent naar de ander, hoe kun je dan verwachten dat die ander open staat voor jouw manier van dingen zien? Dus ventileer niet alleen je eigen mening, maar luister ook naar de ander. Het heeft helemaal geen zin om te polariseren, dingen tegenover elkaar te stellen.”

 

Mooi en hoopvol

Spreekster Daphne van Roosendaal had het afgelopen zaterdag over constructieve journalistiek: als je problemen aan de kaak stelt of ergens kritiek op hebt, moet je ook meedenken over een oplossing daarvoor. De paus zegt hetzelfde in zijn recente boodschap voor Wereld­com­mu­ni­ca­tie­dag. In deze brief over onder meer het fenomeen nepnieuws, vraagt hij om hier niet aan mee te doen, maar er een constructieve wending aan te geven. “Journalistiek is een vak, maar iedereen kan op zijn eigen niveau een berichtje sturen, een like geven of een blog schrijven”, aldus Van Dijck. “Iedereen is vrij om te reageren en zijn verantwoordelijkheid te nemen in de publieke opinie om aanwezig te zijn als gewone katholiek. Ik heb deze zaterdag ook gezien dat deze generatie mensen bereid is dat te leren en dat zelfs al in zich heeft. Mooi en hoopvol.”

 

Publiek debat

Catholic Voices begon in 2010 in het Verenigd Koninkrijk toen de paus daar op bezoek zou komen. Een aantal mensen begon aan een mediatraining om de presentatie van de katholieke Kerk in het publieke debat te verbeteren. José van Dijck hoorde als perschef van het Opus Dei op een seminar voor kerkelijke communicatie aan de Universiteit van het Heilig Kruis in Rome over Catholic Voices. Met enkele andere communicatiedeskundigen uit allerlei hoeken van het Nederlandse katholieke landschap droomde ze: zou het niet geweldig zijn als dit in Nederland ook zou bestaan? Met vereende krachten kwam Catholic Voices Nederland van de grond. Zo’n twintig mensen ontvingen via de organisatie een professionele mediatraining, in eerste instantie vooral om op de radio en televisie mee te doen aan het publieke debat. “Het was een diverse groep beroepsmensen, die midden in de samenleving stond. Verenigd met het doel de leer van de Kerk beter onder woorden te leren brengen op radio en televisie. We merkten al gauw: je komt er bijna niet tussen.”

 

Genuanceerd

Een verklaring is wellicht te vinden in de complexiteit van de materie. “Niet iedereen staat meteen open voor de genuanceerde mening van de katholieken. Het kost tijd om relaties met de media op te bouwen. De pers denkt bij de rooms-katholieke Kerk ook vaak nog alleen aan priesters en bisschoppen, zij beseffen nog niet echt dat de Kerk ook de mensen zijn die gewoon in de samenleving staan. Het is een zaak van een lange adem.”

 

Een nieuwe weg

Catholic Voices Nederland slaat met haar nieuwste aanbod een nieuwe weg in. “We dachten: we kunnen mensen ook handvatten geven om in de andere media aanwezig te zijn.” Een tijdje terug gaf Monic Slingerland van Trouw bij Catholic Voices een masterclass over het schrijven van opiniestukken. Binnenkort verschijnt een ervan in Trouw. Na deze dag over ‘bloggen en vloggen’ volgen drie vormingsdagen die meer gaan over het inhoudelijke van het geloof.

 

‘Doe wat je niet kan’

Emy Jansons van katholiekleven.nl bracht vlogger Casey Neistat naar voren. Hij heeft 8 miljoen abonnees die zijn filmpjes volgen. Zijn boodschap was Do what you can’t, ‘Doe wat je niet kan’. “Katholieken hoeven niet te zwijgen, zet door en ineens kom je in de mediakrant. Investeer er tijd in en op deze manier werk je mee aan de evangelisatie.”

 

Topdag

Daarbij is Catholic Voices een steun in de rug, waar je mensen ontmoet die je verder kunnen helpen. “Zaterdag zag ik mensen die de verantwoordelijkheid willen nemen zich te verdiepen in hoe je je christelijk gedachtegoed kunt delen. Niet om het ergens zomaar te planten, maar zo dat mensen het echt gaan begrijpen. Mensen die met sociale media om kunnen gaan, zeker jonge mensen, zou ik willen zeggen: doe mee met de nieuwe media. Je leeft in deze samenleving. Laat je er niet door beheersen maar gebruik het voor het goede.” Eén van de deelnemers verwoordt het zo: “Het was een topdag! Ik heb door deze dag de indruk dat groter succes voor mij en, veel belangrijker, een grotere dienstbaarheid voor de Kerk heel dichtbij ligt.”

 

 

Catholic Voices Nederland

bottom of page